Groep 1/2

Er zijn op De Wissel twee kleutergroepen: groep 1/2a en groep 1/2b. Marianne Haverkamp is de leerkracht van groep 1/2a. In groep 1/2b staat op maandag, dinsdag en woensdag Sophie van der Laan voor de groep, op donderdag en vrijdag Martine Panman.

’s Ochtends wordt begonnen met de inloop. De leerlingen kiezen hierbij een werkje aan een tafel. Tijdens de inloop heeft de leerkracht de mogelijkheid om een klein groepje leerlingen extra aandacht te geven. Daarna bespreken we in de kring de dag en wordt een kringactiviteit (bijvoorbeeld taal/rekenen) gedaan. De hulpjes zitten naast de leerkracht. Ook speelt groep 1/2 ’s ochtends buiten of we gymmen in het speellokaal, afhankelijk van het weer.

Na het bewegen, is het tijd voor de fruitpauze. Vervolgens start de werkles waarbij leerlingen o.a. met een naamkaartje op het planbord aangeven welke activiteit zij gaan doen. Naast het vrij kiezen, horen hier tevens verplichte activiteiten bij. Vanwege het continurooster, is ook de middagpauze in de klas samen met de leerkrachten. Na deze pauze spelen we buiten om daarna een werkles of kringactiviteit in de klas te doen.

In groep 1/2 wordt er gewerkt rondom een thema, zoals herfst, Sinterklaas, de boerderij enz.  De activiteiten in de klas sluiten daarop aan. We werken met projecten van Kleuteruniversiteit en onze eigen thema’s. De thema’s hebben allemaal hun eigen doelen. Voorbeelden van taaldoelen zijn: kennismaken met letters, rijmen, hakken en plakken. Op rekengebied komen bijvoorbeeld tellen, cijferherkenning en ruimtelijk inzicht aan de orde. Verder doen we veel aan knutselen, tekenen en muziek.

In de klas zijn er verschillende hoeken, zo is er een huishoek en een bouwhoek. In de kasten zijn ontwikkelingsmaterialen te vinden, o.a. voor rekenen, taal en motoriek.

Groepsnieuws